Szövegelek helyetted!

Szöveges

Szöveges

5 elnyűhetetlen játék fiúknak

2015. szeptember 23. - enikohu

Áron már lassan hét éves lesz, Ábel pedig jövő hónapban tölti a négy évet. Játszani nagyon szeretnek, a tárolónk szinte fele játékaikkal van megtöltve. Azonban vannak olyan játékok, amelyeket előszeretettel vesznek elő újra és újra és újra, és úgy tűnik, nem lehet megunni. Aki inkább vizuális típus, annak a videót javaslom megnézni, aki viszont olvasni szeret, annak itt a lista.

Ebből egy szubjektív toplistát is összeállítottam, következzék hát:

1. Lego - minden mennyiségben

Tavaly karácsonyra vásároltunk ömlesztett legót, majd hét kilót. Aki most hallja ezt először, annak mondom, hogy az apróhirdetési oldalakon lehet találni ömlesztett legó címszó alatt hirdetéseket, 7 kilóért például 30 ezer forintot kérnek. Olyat érdemes vásárolni, ahol megvannak az összeszerelési útmutatók is, mert akkor jobban fel tudjuk mérni, hogy milyen elemek vannak benne. Minél vegyesebb, annál jobb. A mi eresztésünk nagy része a 1980-as évekből jött össze, volt 4-5 szett a 2000-es évek elejéről is. Most jutottunk oda, hogy 14 kisebb, átlátszó dobozba szortíroztam őket, mert már meguntam, hogy mindenhol legó van - volt. Most sikerült kisebb területre visszaszorítani a lego sűrűséget. Amikor a fiúk hazajönnek, első dolguk leülni, kicsit legózni. Ovi előtt, reggel is van kis legózás. Szóval megunhatatlan. Áron már komplexebb figurákat képes építeni, Ábel egyszerűbbeket. A kicsit sokszor használja a legódarabokat szemétnek, vagyis kukásautó kukájába kerül.

2. Fából vonatsín, és hozzá távirányítós mozdony, vagonok

Ez is a megunhatatlan kategória. Csak azért van második helyen, mert most a legó a nagy sláger, de ha esős nap van, akkor előbb vagy utóbb ez is előkerül. A fából készül vonatsíneket két helyről, a Tescóból és az Ikeából szereztük be. A Tescóban a saját márkás síneket vásároltuk, hozzá voltak kézzel tologatható vonat és vasút is. Egy lányosnak titulált, talán Alice csodaországban témájú színesebb szettet is kaptunk ajándékba, sok kiegészítővel. A Tesco sínjei teljesen fából vannak. Betegsége, hogy a fa csatlakozó egy-két darabnál letörik. Talán ezért van az Ikeás sínnek műanyagból a csatlakozója, egyébként meg ez is fából van, és sok mozdony, kiegészítő jár hozzá. a két szett majdnem kompatibilis, kicsit szorulnak csatlakoztatáskor, de megoldható összecsatolásuk. Ehhez vettünk egy távirányítós mozdonyt. A mozdonyok és a vagonok mágnessel csatlakoznak egymáshoz. Tökéletes játék, sokáig elvannak, míg megépítik a pályát, variálják a vonatokat, a díszletet.

3. Autópálya

Autópálya nálunk egyszerre kettő is érkezett: mindkettő Wader márkájú, jó minőségű műanyagból készült. Az egyik rendőrséges, a másik tűzoltós, egymással kombinálhatók, kis műanyag autók is járnak hozzá. Vannak elemek, melyek rögzítéséhez a fiúk segítséget szoktak kérni - mint például a pályát lefedő tető - , néha a szétszedéskor is nekünk kell segíteni. Mikor szedem szét mindig attól tartok, hogy egyszer csak el fog törni a csatlakozás helyén az autópálya, de talán már három éve használják a fiúk, és egyszer sem történt hasonló. Néha a vasútpályával kombinálják, legó embereket utaztatnak rajtuk, szóval a kombináció az megvan. Hátránya talán, hogy nem igazán tudom, hol, hogyan tároljuk, egyelőre a saját dobozaikban vannak, de azokat a sok hurcolászás igen megsínylette.

4. Golyós pálya

A fiúk nevezték el golyós pályának, angol neve Marble Run. Ez egy bűntudat játék, talán egy konferencián voltunk ketten Tibivel, a fiúk a nagyszülőkkel maradtak - azt hiszem ez volt az első alkalom, hogy nem is aludtunk itthon. A golyós pálya is kombinálható elemekből áll. Lényege, hogy a kiépített utakon golyókat lehet utaztatni, akik a gravitáció hatásának engedve lefelé gurulnak. Emlékeim szerint kevés golyó van a szettben, de vásároltunk mindkét fiúnak egy-egy zacskónyi verdás golyót, azok egy része még megvan és imádják gurultatni őket lefelé. Eléggé hamar felépül a pálya, és eléggé hamar meg is unják, olyan fél órácskára köti le őket, emiatt csak a negyedik.

5. Habszivacs

A nagy kockákból megépíthető habszőnyeget emlékeim szerint betiltották, mert kis darabjai könnyen leesnek és ha a baba - gyermek lenyeli, akkor megfullad. Nekünk ennek ellenére örök sláger. Tibi - Áron kérésére - minden egyes darabra rajzolt összefüggő autópályát Budapestre. A darabokra meg illesztési jeleket is rajzolt, így újra meg újra tudják építeni az autókázás örök színhelyét. Hosszú járdát is ki szoktak rakni belőle.

És az extra: a szennyes kosár

A szennyes kosár kiváló búvóhely - mikor nincs benne szennyes. Főles akkor használják, ha relatíve üres - bár gond nélkül kiszórják belőle a szennyest, ha úgy adódik. Főleg mikor kisebbek voltak, akkor játszottak benne előszeretettel. Áron most kinőtte, Ábel még mindig nagy élvezettel bújik meg benne a heti egy alkalommal, mikor kiürül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoveges.blog.hu/api/trackback/id/tr927813774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2015.09.24. 14:29:59

Aranyos összeállítás. De fiúk számára egyetlen megunhatatlan játék létezik. A foci. 2-102 éves korukig az egyetlen játék, amit mindig, ugyanakkora mániával szeretnek. A többi minden csak valami gyenge pótlék.

aaeronika 2015.09.24. 14:47:39

Ez egy elég szexista poszt. Gyerekkoromban mindenki élt-halt a legoért, nemtől függetlenül. Persze a vonatot, meg az autópályát is csak fiúk szeretik. Hagyjuk már!

enikohu 2015.09.24. 19:56:23

@aaeronika: a poszt az én fiaim kedvenc játékairól szól, lányok tekintetében nincs tapasztalatom, mit szeretnek. ezért messze áll attól, hogy szexista legyen. szerintem :-D

enikohu 2015.09.24. 19:56:57

@HgGina: hát az én fiaim a labdával hadilábon állnak, annyira nem igazi kedvenc...
süti beállítások módosítása