Szövegelek helyetted!

Szöveges

Szöveges

Öt ok, miért sikeres lesz a Google Fi mobilszolgáltatás

2015. május 25. - enikohu

Lassan egyszerűbb lesz azokat a területeket felsorolni, ahol a Google nem jelent meg egy innovatív, érdekes és a bevett szokásokat felülíró megoldással. A legújabb megcélzott terület a mobilszolgáltatás, ami a helyi kötöttségek miatt egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államok lakosainak elérhető.

google-fi.png

A virtuális mobilszolgáltatás neve Project Fi, és már április közepén bejelentették indulását. Ha már van egy Google Nexus 6-os telefonunk vagy tervezünk vásárolni egyet, akkor igénybe vehetjük a 20 dollárnál (kb. 5600 forint) kezdődő szolgáltatást. Ehhez érdemes azonban amerikai címmel is rendelkezni.

Ok 1: olcsó

Ezért az 5600 forintért korlátlan belföldi beszélgetési, SMS-küldési, nemzetközi SMS-küldési lehetőséghez juthatunk. Az internetcsomag díjazása eléggé egyszerű: 10 dollár / minden 10 gigabyte. Ám a trükk ezután következik: a Google ugyanis csak a ténylegesen elhasznált adatmennyiséget fizetteti ki velünk, ha a 10 gigabyte-ból megmarad 5, akkor 5 dollárt jóváírnak a következő havi számlán.

Ok 2: adatspórlós

Az adatok spórlásánál az is segít, hogy a Sprint és T-Mobile hálózatán felül a szolgáltató a szerződött közel egymillió wi-fi hálózatot is használja: ha választani kell, a gyorsabb adatátvitelt nyújtó szolgáltatás lesz az elsődleges. Így ha otthon, irodában, kávézóban, vezeték nélküli internettel sűrűn ellátott területen vagyunk, akkor az adatforgalom számláló nem pörög, csak a mobilszolgáltató hálózatán átmenő adatforgalmat veszi figyelembe a Google. 

Ok 3: nincs roaming-díj

De a meglepetéseknek még nincs vége. A szolgáltatás további 120 országban használható extra költségek nélkül. Vagyis roaming díj nélkül. (Amerika és EU között még 2016-tól is lesz roaming költség).

Ok 4: alacsony percdíj, illetve ingyenes hívás

A hívások 20 centbe kerülnek (kb. 56 forint), ha mobil szolgáltató hálózaton keresztül történik a hívás, és változó, ha wi-fin (például ha a Project Fi előfizető Magyarországon tartózkodik amerikai számokat ingyenesen hívhat, francia mobil 3,8 centért percenként, ami kb. 10 forint). A szolgáltatással azokat a kapcsolatainkat is hívhatjuk - ingyen, illetve adatforgalmat generálva mobilhálózaton -, akik a Google Hangouts szolgáltatást használják.

A Google-tól megszokott módon a szolgáltatásra az érdeklődők előzetesen regisztrálhatnak, és a sajtóban megjelent hírek szerint a most jelentkezőkkel nyáron veszik fel a kapcsolatot. A szerződésnél nincs hűségidő és egyéb megkötés, meglévő mobilszámot pedig lehet hordozni.

Ok 5: a piacvezető Androidon használható

Ja és igen, a szolgáltatást a Google Nexus 6 készülékkel lehet csak igénybe venni, ehhez egy speciális SIM kártyát biztosít a Google, mellyel a rengeteg sok hálózatra mind-mind fel lehet jelentkezni. Ha valaki nagyon elszánt, van amerikai címe és Nexus-ban nem gondolkodik, azt is kipróbálhatja a lehetőséget a Google Hangouts szolgáltatással egyetemben egy Androidos készüléken vagy SIM kártyás tableten.

Én már nagyon várom azt a percet, mikor  Magyarországon is megjelenik ez a szolgáltatás. És te?

Update: Elfelejtettem beírni, hogy a Google-tól megvásárolható Nexus 6-os természetesen hálózatfüggetlen telefon lesz. Most pótoltam.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoveges.blog.hu/api/trackback/id/tr77490922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Souky Sanjay 2015.05.26. 11:44:04

Ahogy érzékelem a világot járva,egyre több és több olyan megoldásról beszélnek,ami a hagyományos kis- és nagy királyok szolgáltatókat satuba rakják.Rájuk is fér,mert mindegyik visszaél a hatalmával.Azt hiszik,hogy hatóságként működhetnek.Nemrégen megtalált egy cég,ami internetes szolgáltatást árul 20 euróért havonta.Adtak egy számot és bárhol használhatom,ahol van wifi.Nincs roaming díj,nincs semmi.A hangminőség egészen jó.Hívhatok földi és mobil számot,bárhol.

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2015.05.26. 11:59:23

"3,8 centért percenként, ami kb. 110 forint"
Egy tizedest tévedtél, 38 cent van száz forint körül, a 3,8 tíz forintot ér.

OkoskaTo:rp 2015.05.26. 12:05:21

Persze, a Google mindezt emberbaráti szeretetből teszi, és nem azért, mert szeretne betörni egy újabb zsíros piacra. Sőt, lassan ők fognak fizetni neked azért, hogy rajtuk keresztül telefonálj/netezz, ugye?

fda 2015.05.26. 12:45:06

@OkoskaTo:rp: Simán elképzelhető, ahogyan a google eddigi világszínvonalú szolgáltatásai szolgáltatásai (pl. kereső, email, világtérkép, operációs rendszer...) is jellemzően ingyenesek.

A google hirdetésekből él, amíg onnan dől a lé, addig adhat sok mindent ingyen. Főleg, ha az ingyenes eszközei használatával is valójában a reklámforgalmát növeled.

enikohu 2015.05.26. 13:40:44

@kbalazs: köszi, tényleg egy tizedessel arrább tettem :-D javítottam

enikohu 2015.05.26. 13:44:10

@OkoskaTo:rp: A Google mindig is azt tartja szem előtt - célzottan, fókuszáltan, na jó néha elkalandozva - , hogy hogyan tudja a reklámjait minél több helyen megjeleníteni. pont. és ha ehhez egy mobilszolgáltatás kell, akkor mobilszolgáltatást csinál...

enikohu 2015.05.26. 13:45:04

@Souky Sanjay: fáj is a nagy királyoknak a fejük, hogy mi legyen ezzel... egyelőre még nem elterjedt az alternatív szolgáltatások használata, de mindennek eljön az ideje :D

alex4 2015.05.26. 13:59:51

Dicséretes minden kezdeményezés a verseny kiszélesítésére.
.
Azért a „belépési díj"-ról (mármint a Google Nexus 6 >> USD 650) se feledkezzünk meg!

báró Csekonics 2015.05.26. 14:41:32

@alex4: De azt egy készülékért fizeted, nem a nagy semmiért.

enikohu 2015.05.26. 14:55:07

@báró Csekonics: japp és az még nem is írtam be az anyagba, hogy hálózatfüggetlen telefont kap az ember - pótolom...

alex4 2015.05.26. 15:35:39

@báró Csekonics: Persze, de ettől ez még egy „kötelező fogyasztás"....

Ma Baker 2015.05.26. 15:40:17

Pont tegnap néztem meg a King's men című akciófilmet, amiben az volt a főgonosz nagy trükkje, hogy egy spéci SIMkártyát adott mindenkinek ingyen, amin befolyásolhatta az emberek viselkedését :D
süti beállítások módosítása