Szövegelek helyetted!

Szöveges

Szöveges

Te leszel a következő multimilliárdos?

2015. július 09. - enikohu

Ha megkérdezzük az embereket, akkor mindenki tudja hogy néz ki egy sikeres IT start-up alapítója: a húszas éveiben lévő fehér férfi, aki gyermekkorát számítógépen játszva töltötte a pincében és később kimaradt az egyetemről, hogy milliárdos vállalkozóvá váljék.

money-100s.jpg

Ez a leírás jól illik Mark Zuckerberg-re, Steve Jobs-ra vagy Bill Gates-re. Csupán egy gond van mindezzel: ők jelentik a kivételt.

Őket kirúgnák

A kaliforniai egyetem kutatóinak adatai szerint a legtöbb, pénzügyi támogatásban részesített technológiai cég alapítójának eléggé unalmas az önéletrajza. Az átlagos alapító 38 éves, mesteri képzéssel rendelkezik és 16 évnyi munkatapasztalata van. Azonban, ha egy ilyen jellemzőkkel bíró cégalapító kopogtatna a befektető ajtaján, ő nagy valószínűséggel nem járna sikerrel. A befektetők ugyanis ismerősöktől fogadnak el tanácsokat, és nagy mértékben megérzésükre hagyatkoznak, mikor egy-egy támogatásról döntenek.

Ez azt jelenti, hogy a befektetők komoly lehetőségeket hagynak ki. A kutatók a felméréseik adataira hagyatkozva ők maguk próbálják megtalálni azokat a tehetséges embereket, akiknek egy-egy kiváló ötletéből milliárdos cég születhet. Profilokat alakítanak ki, és ezen profilok alapján igyekeznek felkeresni és megismerni azokat a jelölteket, akik később saját technológiai céget alapítanának. (Valószínű, hogy nem igazán találnak ötlettelen embert, a Szilícium völgyben minden programozó arról álmodik, hogy egy nap saját vállalkozását vezeti.)

A sikeres cégalapítók jellemzői

A kutatás pár érdekes következtetést is kimutatott: míg a jelenlegi cégalapítóknak csupán 12 százaléka nő, a sikeres alapítók jellemzőiből kiindulva a megtalált potenciális cégalapítóknak 20 százaléka tartozik a gyengébbik nemhez. A jelenlegi cégalapítók esetében csupán 53 százalékuknak van technológiai hátterük, vagyis nem kell számítástechnikát végezni, hogy ezen a területen jók legyünk. Az átlagos alapítónak egyetemi végzettsége van, felsőfokú tanulmányaikat abbahagyók statisztikailag elhanyagolható mértékben vannak jelen közöttük. Az átlagéletkor 38 év. A pénzügyi alapok által már támogatott vezetők 38 százaléka pedig 40 év feletti.

 Az adatok (nem túl meglepően) továbbá kimutatták, hogy ha valaki már dolgozott egy olyan cégnél, melyet befektetők támogatásával egy jó ötletre alapozva építettek naggyá, akkor ő nagy valószínűséggel saját vállalkozásba kezdene.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoveges.blog.hu/api/trackback/id/tr797612784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása