Szövegelek helyetted!

Szöveges

Szöveges

Nyomtass egy mézeskalácsot az adventi vásárra!

2014. december 01. - enikohu

A 3D nyomtatók világában szinte semmi sem lehetetlen, a legújabb Foodini-nek keresztelt géppel ehető pizzát, csokit, hamburgert netán az oly divatos adventi vásárra egy mézeskalácsot is nyomtathatunk (vagy a lenti képen látható csoki karácsonyfát).

nyomtatott_karacsonyfa.jpg

A mai világban szinte mindent nyomtatni lehet, erre a legjobb példa a Natural Machines nevű cég Foodini ételnyomtatója. 

Foodini nem különbözik túlságosan az átlagos 3D nyomtatótól, csupán nem műanyagot, hanem minden más, ehető élelmiszer alapanyagot használ nyomtatáshoz. Ha például darált húst teszünk a géppel együtt érkező tubusokba, akkor csigaformájú kis hamburger alaphúst tud nyomtatni - a formát természetesen a számítógépes szoftverben határozhatjuk meg.

Ha nem szeretnénk az alapanyagokkal macerálni, akkor nemcsak gépet, hanem az ehető alapanyagokat tartalmazó tubusokat is meg lehet rendelni a gyártó cégtől. Melyek nem tartósítószerrel túlzsúfolt anyagokat tartalmaznak, hanem frisset - így öt nap alatt el kell őket fogyasztani.

Foodini jelenlegi kidolgozottságában csak a kész alapanyagokat rakja össze, ahhoz, hogy az ételt meg is tudjuk enni, meg is kell azt sütni-főzni. Azt ígérik, hogy a továbbfejlesztett modellek már beépített sütőt is tartalmaznak majd. A gép drága (15 ezer dollár, 3,6 millió forint), így első körben vendéglőknek érné meg beruházni egy 3D ételnyomtatóba. Terveik szerint az otthoni felhasználásra szánt nyomtatónak az ára ezer dollár (245 ezer forint) lenne, ezt a modellt még ki kell fejleszteni.

Főzni azért a legtöbben tudunk, de lássuk be, nem mindenkinek olyan a kézügyessége, hogy bonyolultabb díszítésekkel, ételformákkal meg tudjon birkózni. Az ételnyomtató ezen a területen tud leginkább segíteni, hisz csak a képzeletünk - no meg az internetről letölthető minták - szabna csak határt a megvalósítandó formáknak. Az oly népszerű adventi vásárokra meg igazán szemkápráztató (és a többi anyuka irigységét felkeltő) mézeskalácsot tudunk majd készíteni.

A hír a következő tevékenységben érdekelt céges blogon állja meg a helyét: 3D nyomtató, technológia, konyhagépek, FMCG, életmód, helyes táplálkozás. Ha vállalkozásodnak hasonló hírre van szüksége, rendszeresen, akkor itt nézheted meg, milyen tarifával dolgozom. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoveges.blog.hu/api/trackback/id/tr536949599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása