Szövegelek helyetted!

Szöveges

Szöveges

Mégsem csodaszer a tej?

2014. november 25. - enikohu

Azt senki sem vitatja, hogy az anyatej a baba legjobb étele. A legújabb kutatások azt sugallják, a tehéntej nem az a csodaszer, melynek hitték, sőt, néha még kifejezetten káros is lehet fogyasztása.

tej.jpg A tej kiváló vitamin és ásványi anyag forrás, a kalcium legfontosabb forrása, d-vitamint, tejcukrot és teljes értékű fehérjét tartalmaz. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálata (OTÁP 2009) szerint napi 259 gramm tejet és tejterméket fogyasztanak fejenként a magyarok, ami azonban lényegesen elmarad az általuk javasolt napi fél liter tej vagy ezzel egyenértékű kalciumtartalmú tejtermékek fogyasztásától. Míg az anyatej hatását senki sem vitatja, a legutóbbi kutatások azt mutatják, a kevesebb tehéntejet fogyasztóknak lehet igazuk.

A tekintélyes The New York Times írt erről egy hosszas cikket, melyben több kutatást is idéz. Ezek azt támasztják alá, hogy a tehéntej nem az a csodaszer, melynek hittük. Például 2011-ben a Journal of Bone and Mineral egy elemzést jelentetett meg, mely a tejfogyasztás gyakoriságát és az időskori ritkább csonttörés közötti kapcsolatot vizsgálta. 200 ezer nő bevonásával végzett hat tanulmány szerint semmi kapcsolatot sem talált a tejfogyasztás mértéke és a ritkábban előforduló csonttörés között.

 Az idén a JAMA Pediatrics szaklapban jelent meg egy tanulmány, melyben 100 ezer férfi és nő tejfogyasztási szokását követték húsz éven át. Az alanyoknak jelenteniük kellett, hogy tinédzserként mennyi tejet fogyasztottak, majd megvizsgálták, hogy ennek hatására idősebb korban csökkent a csípőcsont törésének kockázata. Nem csökkent.

Hasonló következtetésre jutott egy 2014 végén publikált tanulmány is. A The BMJ szaklap szerint 45 ezer férfi és 61 ezer nő tejfogyasztási szokásait követték Svédországban. Férfiak esetében a több tej nem jelentett többlet védelmet, míg nők esetében a magasabb tejfogyasztás nagyobb csonttörési kockázatot mutatott ki. És mindkét nem esetében valamivel megnőtt a halál kockázata is.

A tej összetevőit tanulmányozó kutatások sem jutottak semmire: az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent elemzés nem talált összefüggést a megnövekedett kalcium bevitel és a csonttörés kockázata között. Az elemzésben több tanulmány adatait fésülték össze, 200 ezer ember volt érintett, 34-79 év között.

Nyilván, a tejfogyasztás itthon és az Amerikai Egyesült Államokban is politikai kérdés, hisz miből élnének meg a tejtermelők, ha hirtelen mindenki vizet, netán bort kezdene el helyette inni? Az egyébként orvosi végzettséggel rendelkező szerző szerint sem kell kiönteni minden doboz tartós tejet és a kutyának adni a sajtot. 

Ha valaki szereti a tejet és a tejtermékeket, és nem vagyunk érzékenyek rá, fogyassza nyugodtan. Hisz mit tennénk reggel a müzlire, mibe mártogatnánk a kekszet? Azonban túlzásokba ne essünk. Mert a tej nem az a csodaszer, aminek látszik.

A hír a következő tevékenységben érdekelt céges blogon állja meg a helyét: FMCG, életmód, helyes táplálkozás, dietetikus, orvosi  tanácsok, élelmiszer kereskedelm. Ha vállalkozásodnak hasonló hírre van szüksége, akkor itt nézheted meg, milyen tarifával dolgozom. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoveges.blog.hu/api/trackback/id/tr86932893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása